Vakantie of liever op retraite?

Vakantie … je zou het misschien niet denken, maar ik heb er niet zo veel mee.
Ik doe graag iets nuttig en ik verveel me snel. Alles wat je bent, hebt en denkt
neem je mee als je op vakantie gaat.

Ooit las ik ergens: ‘Vakantie is het verplaatsen van je problemen’. Dat klonk mij vertrouwd in de oren na jaren werken in de crisisopvang (huiselijk geweld). Want de drukste periodes van het jaar waren in de vakanties en rond de kerst. De dagen dat we ‘gezellig’ bij elkaar gaan zitten. Dat is soms helemaal niet gezellig, ook niet als we ons naar de zon verplaatsen. Of je denkt: “Ik ga lekker weg en helemaal alleen op reis.” Maar als je niet lekker in je vel zit wordt dat uitvergroot als je alleen bent. Of als je op onbekend terrein bent of uit je vaste routine van het dagelijkse werk stapt.

Vakantie op zich is geen blijvende oplossing voor als je vaak gespannen bent. De ontspanning, die het brengt is meestal tijdelijk, wanneer je niet in jezelf kunt ontspannen. Natuurlijk kunnen de zon en de zee je huid en je lichaam goed doen, maar dat brengt je geen langdurig effect. Een paar weken of dagen of uren na thuiskomst is het gevoel weer als vanouds.  Als je last hebt van spanningen kun je beter op zoek gaan naar een oplossing. Richt je niet op wat er buiten jou gebeurt, maar op wat in jou spanning veroorzaakt. Velen van ons veranderen vaak hun omstandigheden, maar zelden hun innerlijke beleving. En zo houd je het probleem in stand.

Op vakantie gaan is dus geen oplossing als je echte ontspanning zoekt. Als je twee weken later terug komt is alles waar je van weg wilde nog steeds zoals het was.

Dat geldt voor je baan, je buren, je partner, je huis, je financiƫle situatie. Je kunt het even vergeten, maar daarmee verandert het niet.

Vakantie op zich is geen blijvende oplossing voor als je vaak gespannen bent. De ontspanning, die het brengt is meestal tijdelijk, wanneer je niet in jezelf kunt ontspannen. Natuurlijk kunnen de zon en de zee je huid en je lichaam goed doen. Maar dat brengt je geen langdurig effect. Een paar weken of dagen of uren na thuiskomst is het gevoel weer als vanouds.

Als je last hebt van spanningen kun je beter op zoek gaan naar een echte oplossing. Richt je niet op wat er buiten jou gebeurt, maar op wat in jou spanning veroorzaakt. Vaak lukt het wel je omstandigheden tijdelijk te veranderen, maar zelden je innerlijke beleving. En zo houd je het probleem in stand.

Een geslaagde retraite voelt als de ultieme vakantie

Gewoonlijk kies ik voor reizen, die meer zijn dan luieren in de zon. Of afleiding door het ene uitstapje na het andere. Lang geleden deed ik mijn eerste retraite en ik volgde vele trainingen in combinatie met genieten van een buitenlandse ervaring. Vrijwilligerswerk deed ik meer dan eens in Hawaii. Onvergetelijke reiservaringen.

De retraites, die ik zelf organiseer, worden ervaren als leerzame vakanties. Want we bieden tijd, ruimte en een prachtige omgeving om te genieten van wat Griekenland te bieden heeft.

In de ochtenden bieden we diepgaande training, waarin je krachtige technieken leert. Zo word geholpen je belemmerende overtuigingen los te laten en je gaat je zelfbeeld herzien en herschrijven. Dat biedt werkelijk ontspanning, ook op de lange termijn.

De retraites, die ik zelf organiseer, worden ervaren als leerzame vakanties, want we bieden tijd, ruimte en een prachtige omgeving om te genieten van wat Griekenland te bieden heeft.
Scroll naar boven